Rabu, 25 Mei 2016

MAKANAN  TRADISI TERKENAL DI EMPAT  BUAH NEGERI

 
-          A) NEGERI JOHOR ( TELUR PINDANG)



                             

                Telur pindang merupakan makanan warisan Negeri Johor  yang telah dibuat oleh sebuah masyarakat lama Negeri Johor terutamanya kaum Jawa.  Mengikut sejarah, Telur Pindang ini dikatakan sebagai bekalan makanan para pedagang di dalam perjalanan yang jauh kerana ketahanan telur pindang daripada basi atau busuk melebihi dua minggu. Telur pindang ini biasanya akan dimasak selama berhari- hari paling minimum ialah 3 hari 3 malam atau paling maksimum 7 hari 7 malam dengan air rebusan yang mengandungi bahan- bahan campuran halba yang meweujudkan aroma serta rasa yang unik. Bagi masyarakat Negeri Johor, telur pindang ini dijadikan sebagai cenderahati di majlis perkahwinana, cukur jambul, pertunangan, dan sebagainya. Bagi di majlis perkahwinan, telur pindang ini dijadikan sebagai isian di dalam bekas bunga telur  dijadikan sebagai bahan hantaran pengantin atau diberikan kepada tetamu yang hadir.


Resepi Telur Pindang 

Bahan-bahan:
• telur 90 biji
• daun & batang serai 15 batang & daun
• daun jambu 10 tangkai x 12-15 helai daun pucuk
• daun kunyit 6 helai
• daun senduduk 10 tangkai x 15 helai daun
• daun mengkudu 5 tangkai x 10 helai daun
• jintan manis 100 gram
• jintan kasar 100 gram
• ketumbar 200 gram
• bunga cengkih 100 gram
• kulit bawang 10 gengam
• garam 800 gram
• gula batu 750 gram
• gula merah 200 gram
• kicap masin 100ml
• cuka 200ml

Cara penyediaan:
• Basuh daun dan susun batang dan daun serai, jambu, senduduk, mengkudu serta kulit bawang sebagai lapisan pertama.
• Letakkan satu susunan telur (30 biji) mengikut saiz periuk di atas lapisan daun. 
• Campurkan gula, garam dan rempah (ketumbar, jintan manis, jintan putih, kayu manis, bunga cengkih) yang ditumbuk dan masuk ke dalam bekas air (satu gelas).
• Tuangkan campuran air rempah itu di atas telur
• Ulang langkah 1 – 4 untuk lapiskan ke dua, ketiga dan keempat.
• Tutup lapisan telur terakhir dengan susun batang dan daun serai, jambu, senduduk, mengkudu serta kulit bawang.

Kaedah merebus:
• Isi air sehingga menutupi paras lapisan telur teratas.
• Gunakan api kecil yang minimal untuk rebusan selama 9 jam.
• Tambah air apabila paras susut pada lapisan akhir.
• Apabila cukup tempuh rebusan, sejuk dan keluarkan air. Telur diangkat satu persatu dan dilap dengan kain untuk menyisih bumbu yang melekat pada telur.

Nota tambahan:
Pilih telur kulit yang tebal (Gred A)
Daun nangka dan pucuk daun manggis boleh menjadi tambahan.





-        B)  NEGERI KELANTAN (KUIH LOMPAT TIKAM)






        Menurut sebuah mitos, sejarah Kuih Lompat Tikam ini berasal daripada kerajaan Majapahit yang ingin dipersembahkan kepada kerajaan Kelantan pada sekitar tahun 1700.  Semasa ingin dipersembahkan, beberapa orang dayang membawa dulang- dulang yang dipenuhi dengan kuih berhati- hati. Namun, seorang dayang telah tersadung dan tertikam pada bendul di Istana, lalu melompatlah Sultan kerana terkejut. Oleh itu, daripada peristiwa inilah, Sultan Kelantan merasminya sebagai Kuih Lompat Tikam.  Walau bagaimanapun, orang zaman dahulu menjadikan Kuih Lompat Tikam sebagai manisan majlis berbuka puasa. Malahan sekarang, Kuih Lompat Tikam sudah banyak dijual di pasar- pasar terutama Pasar Siti Khadijah untuk dijadikan makanan di waktu pagi atau petang sebagai pemanis mulut. Kuih Lompat Tikam ini mempunyai dua lapisan iaitu lapisan tepung yang berwarna hijau di bahagian bawah dan lapisan santan yang berwarna putih di bahagian atas. Bahagian ini akan dibuat dengan perisa tawar kerana ia akan dimakan bersama air nisan dengan gula kabung.


Adunan kuih hijau
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
3 1/2 cawan air/ santan cair
6 helai daun pandan
secubit garam
cara- cara
  •  Daun pandan di potong kecil. Masukkan dalam pengisar dan kisar bersama 3 1/2 cawan air. Kemudian di tapis.
  • Satukan tepung beras dan tepung jagung bersama air pandan dan gaul rata. Tambah secubit garam.
  •  Kemudian di tapis
  •  Masukkan dalam periuk dan masak sehingga berwap.
  • Masukkan dalam loyang dan kukus selama 10 minit
  • Angkat dan biarkan sejuk



Adunan Putih / Kepala santan
1/2 cawan santan pekat
1 cawan air
secubit garam
2 sudu besar tepung beras
1 helai daun pandan (di simpul)

Cara- cara
·         Satukan semua bahan di atas dan masak atas dapur dengan api perlahan sambil di kacau
·         Bila mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Adunan ini tidak terlalu pekat. Kalau inginkan lebih pekat tambahkan tepung beras.



Sirap Gula Melaka
1/2 cawan gula merah
1 buku gula Melaka
1 cawan air
sehelai daun pandan (Disimpul)
Cara-cara
·         Satukan semua bahan dalam periuk dan masak hingga pekat
·         Angkat setelah masak dan tapis

Pulut Merah
1 cawan pulut
sedikit pewarna merah
1 cawan air atau santan cair
secubit garam
sehelai daun pandan (Disimpul)
Cara-cara
·         Rendam dahulu beras pulut bersama pewarna merah dan air hingga kembang
·         Kemudian cuci dan dan bilas bersih
·         Satukan dengan santan cair, daun pandan dan secubit garam. 
·         Masukkan dalam periuk nasi dan tanak hingga masak (boleh juga jika dikukus)


-          C) NEGERI KEDAH (KUIH GEDUNG CHAK)


                  
         
          Kuih Gedung Chak merupakan sejenis kuih yang  berasal daripada Negeri Kedah yang diperkenalkan oleh penduduk Acheh yang datang dan menetap dikawasan Daerah Yan, Kedah. Kemudian, dari situ orang- orang Acheh membawa tradisi makanan mereka dan ia diterima dengan baik oleh penduduk dikawasan tersebut . Bahkan secara tidak langsung, ia menjadikan kuih Gedung Chak sebagai kuih tradisional Negeri Kedah yang diturun temurun resepinya oleh Nenek Moyang mereka. Sehingga kini, kiuh Gedung Chak ini susah dijumpai tetapi masih terdapat di kawasan Yan, Tanjung Dawai, Kota Kuala Muda, dan beberapa daerah di Kedah.
 


BAHAN-BAHAN:
·         1 kg tepung pulut
·         500 gm tepung gandum
·         500 gm kelapa parut putih
·         250 gm gula merah
·         250 gm gula putih
·         500 ml santan
·         500 ml air
·         Garam secukup rasa
·         Daun nipah untuk membungkus secukupnya


CARA MEMASAK:

1. Didihkan air di dalam periuk. Masukkan santan. Kacau rata.
2. Selepas itu masukkan gula putih dan gula merah. Kacau lagi sehingga rata.
3. Kemudian masukkan tepung pulut, tepung gandum, kelapa parut muda dan garam. Kacau lagi sehingga pekat.
4. Angkat dan sejukkan.
5. Ambil dua sudu makan adunan dan letakkan ke dalam daun nipah.
6. Bungkus dan sematkan dengan lidi atau stapler di hujungnya.
7. Bakar sehingga masak.


-        D)   NEGERI SABAH (BAROBBO)
         


          Barobbo merupakan sejenis makanan tradisional yang berasal daripada Sulawesi Selatan. Ia juga makanan khas yang diperbuat daripada Jagung yang dikenali  “Biralle” oleh keturunan Makassar atau “Arelle” oleh keturunan Bugis yang berasal daripada masyarakat Sulawesi Selatan. Selain itu, Barobbo juga dikenali sebagai Bubur Jagung  yang khas dihasilkan oleh masyarakat Sulawesi Selatan di Tana Luwu. Makanan ini biasanya disajikan ketika berbuka puasa  atau disajikan ketika berkumpul dengan ahli keluarga.

Bahan bubur:
·         1 buah jagung manis yang disisir halus
·         3 buah jagung manis yang diparut
·         400 ml air
·         3 siung bawang merah yang diiris tipis
·         2 siung bawang putih yang diiris tipis
·         2 sdt garam
·         1 tangkai seledri  yang diiris tipis
·         ½ ikat bayam yang sudah disiangi
·         ½ ikat kangkung yang sudah disiangi
·         ½ sdt merica bubuk

Bahan perkedel:
·         2 buah jagung manis yang diparut
·         1 butir telur
·         50 gr udang kupas yang dicincang halus
·         1 tangkai seledri yang diiris halus
·         1 batang daun bawang yang diiris halus
·         50 gr tepung terigu protein sedang
·         Minyak untuk menggoreng

Bumbu halus:
·         2 siung bawang putih
·         3 siung bawang merah
·         ½ sdt merica bubuk
·         1 ¼ sdt garam

Bahan pelengkap:
·         1 buah ayam yang digoreng dan kemudian disuwir-suwir
·         Bawang goreng untuk taburan

Cara Membuat Bubur Barobbo :
  •    Bubur bisa dibuat dengan memasak jagung yang sudah disisir dengan air sampai mendidih.
  •     Masukkan bawang putih, bawang merah, merica bubuk dan garam ke dalam adonan jagung kemudian masak sampai matang.
  •     Tambahkan bayam, kangkung dan juga seledri kemudian masak lagi sampai sayuran matang dan layu.
  •     Untuk membuat perkedel kita bisa membuatnya dengan mengaduk rata bahan-bahan perkedel.
  •    Goreng perkedel dengan cara menyendok bahan perkedel ke dalam minyak yang panas kemudian goreng sampai matang. 
  •    Sajikan masakan bubur dengan tambahan ayam goreng suwir, perkedel dan bawang goreng agar rasanya lebih nikmat.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan